side-area-logo

2005 Suzhou Science Museum

Description
A philosophical look at science stressing the part played by Imagination in Discovery. A Science Museum unlike all the others based on an oriental, philosophic approach to the sciences. In the entrance hall, the Museum was supposed to emphasize the limits of scientific knowledge today and the limits a museum has when explaining science. We were making an attempt to unify scientific principles and highlight links between different theories and realities instead of fragmenting western and especially anglo-saxon concepts. It was supposed to show which languages all scientists share and how difficult it is to be an observer and observed at the same time… The star feature of the museum would have been its cosmic roller-coaster time ladder. Unfortunately for economic reasons the building became a hypermarket!
Maître d'ouvrage
Ville et province de Suzhou
Collaborateurs
Les Crayons, scénographie Fabrizio Sabelli (Rome), Ann Gaud Mc Kee (Genève), Jean-Claude Pont (Genève), consultants scientifiques Stéphane Moullet (Paris), infographiste Patrick Abrial (Paris), réalisation musicale
Type
Musée permanent, conception de la Muséographie et de la Scénographie
Surface
8 500 m2
Budget
24 millions €
Lieu (ville et pays)
Suzhou, Chine